Πινέλα κι ο καθαρισμός τους!

10/03/2017
από Χρύσα Καλλιγιάννη
καθαρισμός πινέλων

Όσοι από εσάς ασχολείστε γενικότερα με τις χειροτεχνίες, θα έχετε ίσως πειραματιστεί ή κι εντρυφήσει σε τεχνικές ζωγραφικής, mixed media, κι άλλων ανάλογων τέτοιων όπου το να λερώνετε τα χέρια σας με χρώματα, πάστες, κόλλες και βερνίκια δεν σας ενοχλεί καθόλου! Ανήκουμε κι εμείς στην ίδια παρέα! Ανακατεύουμε χρώματα, παίζουμε με όλες τις τεχνικές και δημιουργούμε συνεχώς, γιατί μας ηρεμεί και μας γεμίζει με αισιοδοξία!

Τα πινέλα σε συνδυασμό με τα χρώματα, αποτελούν τα βασικά μας εργαλεία! Και παρότι θα ήταν σωστότερο να ξεκινήσουμε παρουσιάζοντάς σας, υλικά κι εργαλεία γύρω από αυτό το είδος της χειροτεχνίας, δε θα το κάνουμε, τουλάχιστον όχι στη σημερινή μας ανάρτηση, δεδομένου ότι χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία από μέρους μας για κάτι τέτοιο! Σε κάποια επόμενη σίγουρα! Αυτό που θέλουμε να σας παρουσιάσουμε σήμερα, για όσους είστε περισσότερο μυημένοι, είναι ένας καλός τρόπος καθαρισμού των πινέλων σας!Βασικές αρχές

  • Κατηγοριοποιήστε τα πινέλα σας σε αυτά χρώματος κι αυτά κόλλας. (Σίγουρα έχετε κάποια αγαπημένα που για κανένα λόγω δε θα θέλατε να καταστρέψετε με κόλλα.)
  • Κατά τη διάρκεια της δημιουργικότητάς σας, καλό είναι να έχετε δίπλα σας δύο κύπελα με νερό λιγότερο από τη μέση για να μην έρχεται σε επαφή μαζί του το μεταλλικό μέρος του πινέλου και σκουριάζει. Στο ένα θα αφήνετε πινέλα με τα οποία έχετε διαχειριστεί χρώμα και στο άλλο πινέλα που έχετε χρησιμοποιήσει με κόλλα. Αυτό για να μη ρισκάρετε να χρησιμοποιήσετε στην ίδια κατασκευή πινέλο που ξεπλενόταν σε νερό που περιείχε κόλλα και κάνει δυσκολότερη την χρήση άλλου χρώματος πάνω στο έργο σας!
  • Πλένετε και καθαρίζετε πάντα τα πινέλα σας, μετά από κάθε σας δημιουργικό χρονικό διάστημα.

Καταλαβαίνουμε, κυρίως γιατί έχει συμβεί και σε μας, πως κάποιες φορές ξεχνάτε ή βαριέστε να καθαρίσετε τόσο τα πινέλα σας όσο και το τραπέζι εργασίας σας! Αυτό που μας έχει συμβεί αρκετές φορές είναι να σταματάμε “για λίγο” τη δημιουργία μας, με σκοπό να επανέλθουμε λίγο αργότερα, επιστρέφοντας τελικά 4 μέρες μετά! Ω! Ναι! Κι αυτό που αντικρύζουμε είναι τα πινέλα μας ξερά, αφού ακόμα και το νερό στα κύπελα έχει εξατμιστεί! Έχουμε πετάξει στο ξεκίνημά μας, πινέλα και πινέλα εξ' αιτίας τέτοιων συμβάντων!

Για τους πιο μυημένους θα είναι μάλλον γνωστό πως υπάρχουν στο εμπόριο προϊόντα που βοηθούν στην επαναφορά των πινέλων στην πρώτερη καλή τους κατάσταση, κι είναι αλήθεια αξιόλογα! Εμείς όμως σήμερα θα σας δείξουμε μια εναλλακτική λύση με το ίδιο καλά αποτελέσματα. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια πλάκα σαπούνι λαδιού!

Tip: Αποφύγετε σαπούνια γλυκερίνης. Έχουμε παρατηρήσει πως δεν έχουν το ίδιο εύκολα και καλά αποτελέσματα.

Είναι πολλά χρόνια που δεν έχουμε αφήσει τα πινέλα μας να φτάσουν σε αυτό το στάδιο... για τις ανάγκες όμως αυτής της ανάρτησης... τα “ξεχάσαμε” και στέγνωσε μέχρι και το νερό στα κύπελα!

  • Βάλτε τα πινέλα σας σε κύπελα με νερό (ξεχωριστά κόλλας και χρώματος) κι αφήστε τα να μαλακώσουν για ένα βράδυ!
  • Τρίψτε το πινέλο πάνω στην πλάκα σαπουνιού, παίρνοντας όσο περισσότερο σαπούνι γίνεται.
  • Τρίψτε στο χέρι σας, χρησιμοποιήστε και νυχάκι για να ξύσετε σε σημεία που καταλαβαίνετε ότι το χρώμα ή η κόλλα επιμένει.
  • Επαναλάβετε για όσες φορές χρειαστεί. Η εμπειρία μας λέει πως όσο τραγικά κι αν είναι τα πράγματα, δυο φορές φτάνουν, αλλά αυτό είναι στην κρίση σας!
  • Ξεπλύνετε πολύ καλά, στραγγίξτε και τινάξτε τα πινέλα σας.
  • Χρησιμοποιήστε τα άμεσα ή αφήστε τα να στεγνώσουν.

Τα πινέλα σας είναι ξανά ζωντανά!

Να'στε δημιουργικοί!

SaveSave
Pinterest

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Κάντε το σχόλιο σας!