Μπομπονιέρα - Τα μυστικά της δημιουργίας της!

24/03/2017
από Χρύσα Καλλιγιάννη

Στη διάρκεια των 10 και πλέον χρόνων της ύπαρξης μας στο χώρο του γάμου-βάπτισης, έχουμε πολλές φορές συναντήσει πελάτες που ενώ θέλουν να ασχοληθούν προσωπικά με την οργάνωση και διακόσμηση της εκδήλωσής τους, τρομάζουν στη σκέψη, φοβούμενοι ότι δεν είναι ικανοί για κάτι τέτοιο! Είναι άπειρες οι φορές που έχουμε εξηγήσει ξανά και ξανά με ποιο τρόπο δένονται οι μπομπονιέρες, πως κόβεται το σελοφάν ή η κορδέλα εύκολα και γρήγορα, ακόμα ακόμα πως υπολογίζεται η ποσότητα σε κιλά ή σε μέτρα για τα κουφέτα ή την κορδέλα αντίστοιχα.

Αποφασίσαμε λοιπόν να συγκεντρώσουμε όσο πιο πολλές, χρήσιμες πληροφορίες και μικρά μυστικά μπορούμε, για τον υπολογισμό των ποσοτήτων των υλικών που δομούν μια κλασική μπομπονιέρα, καθώς και για τον τρόπο κατασκευής της. Μέσα από μια σειρά αναρτήσεων θα σας παρουσιάσουμε υλικά και μυστικά για τη χρήση τους!Κλασική μπομπονιέρα
Απαιτούμενα Υλικά:

Σελοφάν.

Υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των κουφέτων που επιθυμείτε να βάλετε στην μπομπονιέρα σας. Η συνηθέστερη ποσότητα είναι 5 κουφέτα, και σε αυτή την περίπτωση τα φύλλα σελοφάν που διαθέτουμε στο e-shop μας, καλύπτουν 28 μπομπονιέρες ανά φύλλο. 

Οδηγίες κοπής σελοφάν

 • Σημαδέψτε στο τραπέζι σας ή σε ένα κομμάτι χαρτόνι (που να μπορείτε να κρατήσετε σταθερό), μια απόσταση 11,10εκ.(εικ.1)
 • Διπλώστε το φύλλο στη μέση. (εικ.2)
 • Τυλίξτε το σε ρολλό. (εικ.3)
 • Κόψτε στη σημαδεμένη απόσταση, κομμάτια κατά μήκος του ρολλού. Επειδή η απόσταση των 11,10εκ είναι κατά προσέγγιση, το κομμάτι που θα μείνει πριν το τελευταίο κόψιμο κόψτε το στη μέση (αν σας αφήνει ως τελευταίο ένα κομμάτι μεγαλύτερο ή μικρότερο των 11εκ.) (εικ.4)
 • Διπλώστε τα ρολλάκια που δημιουργήθηκαν στα τέσσερα. (εικ.5)
 • Κόψτε στα σημεία τσάκισης. (εικ.6)
 • Έχετε με αυτό τον τρόπο από ένα ρολλάκι 4 μακρόστενα τεμάχια για τα κουφέτα σας. (εικ. 7)

Προσοχή: Είναι σημαντικό να κάνετε αυτή τη διαδικασία για ένα-ένα φύλλο σελοφάν, διότι όσο καλό κι αν είναι το ψαλίδι σας, δεν μπορεί να ανταποκριθεί για περισσότερα φύλλα. Ή αν τα καταφέρει, θα το έχετε καταστρέψει στο τέλος! 

 

Πανάκια Bon-Bon.

Υπολογίζονται με βάση τα τεμάχια που θέλετε, το σχέδιο που σας αρέσει και τη συσκευασία της επιλογής σας. Αν για παράδειγμα θέλετε να φτιάξετε 100 bon bon, με ένα πανάκι ανά τεμάχιο, μια συσκευασία των 100 είναι αρκετή. Αναλόγως πολλαπλασιάζετε τις συσκευασίες για δύο πανάκια ανά τεμάχιο. Να επισυμάνουμε πως αν το σχέδιο που σας αρέσει περιέχει πανάκια 2 διαστάσεων, για 100 τεμάχια θα χρειαστείτε μια συσκευασία των 100 από κάθε μέγεθος πανιού.

 • Οι διαστάσεις (25x25) χρησιμοποιούνται κυρίως για μπομπονιέρες βάπτισης.
 • Οι (30x30) για μπομπονιέρες γάμου (κυρίως πολιτικού), ακριβώς επειδή είναι ένα “ήσυχο” μέγεθος. Επίσης χρησιμοποιούνται ως εξωτερικό (2ο) για την εναλλαγή χρώματος ή υφής σε μπομπονιέρα μεγαλύτερου μεγέθους.
 • Οι (40x40, 45x45, 50x50 και μεγαλύτερες), δίνουν μεγαλύτερο ύψος. Χρησιμοποιούνται κυρίως για θρησκευτικούς γάμους, πάντα ανάλογα με την επιθυμία των ενδιαφερομένων.

Tip:

Για να δώσετε ύψος σε μια μπομπονιέρα, αφού τα τυλίξετε στο σελοφάν, μεταφέρετε τα κουφέτα από το κέντρο του πανιού σε μια από τις γωνίες του, τόσο όσο αυτή να τα καλύπτει και δέστε την! (εικόνες 3-4-5). Με αυτό τον τρόπο και κυρίως όταν στο σύνολό τους οι μπομπονιέρες σας είναι πολλές, θα μπορέσετε να δουλέψετε με ένα μικρότερο μέγεθος πανιού, κρατώντας έτσι τον προϋπολογισμό σας χαμηλά! Αν για παράδειγμα απαιτείται να φτιάξετε 100 μπομπονιέρες για το γάμο σας, το να χρησιμοποιήσετε πανιά μεγέθους 45x45 ή και μεγαλύτερα, να μην είναι απαγορευτικό για τον προϋπολογισμό σας. Όταν όμως απαιτείται να φτιάξετε 500 ή κι 800, τότε μπορείτε να έχετε ένα κοντινό -αν όχι το ίδιο- αποτέλεσμα με πανιά μεγέθους 35x35 των οποίων το κόστος ανά συσκευασία είναι πιο οικονομικό.

 

Κορδέλα.

 • Για το δέσιμο φιόγκου, είναι απαραίτητα (το λιγότερο) 40cm κορδέλας για κάθε μπομπονιέρα.
 • Με μικρότερο μήκος κορδέλας δε θα μπορείτε να δουλέψετε τα δάχτυλά σας ώστε να δεθεί ο φιόγκος.
 • Τα 40cm ισχύουν ως και για 2,5cm φάρδος κορδέλας. Για φάρδος κορδέλας μεγαλύτερο των 2,5cm απαιτείται και μεγαλύτερο μήκος. (50-55 ή και 60cm).
 • Αποφύγετε τη χρήση κορδονιού “ποντικοουρά” για δέσιμο φιόγκου, εκτός κι αν είστε επαγγελματίες, διότι δεν κρατάει το δέσιμο. Αν παρ' όλα αυτά επιμένετε σ'αυτό, θα πρέπει αφού δέσετε το φιόγκο να “ζεστάνετε” στο σημείο του κόμπου με αναπτήρα (χωρίς να κάψετε), για να μη γλυστράει και λύνει.

 

Οδηγίες κοπής κορδέλας

 

 • Φτιάξτε από χοντρό χαρτόνι ένα κομμάτι ύψους 19,5εκ. κάνοντας ένα σημάδι στην πάνω του πλευρά. Αυτό θα είναι το σημείο εκκίνησης, το σημείο τέλους, αλλά και το σημείο κοπής. Αντί για χαρτόνι μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε ένα λεπτό σχετικά βιβλίο σε αυτές τις διαστάσεις, πρέπει όμως οπωσδήποτε να θυμάστε από πια πλευρά ξεκινήσατε, ώστε να τελειώσετε σε αυτή και σε αυτή να κόψετε. Εξ'ου και το σημάδι που σας ζητούμε να βάλετε στο χαρτόνι. Με αυτό τον τρόπο δε θα κόψετε σε λάθος σημείο, που θα σας αφήσει το μίσο μήκος κορδέλας απ' αυτό που χρειάζεστε (δηλαδή περίπου 40εκ). (εικ.1)
 • Τυλίξτε την κορδέλα σας ξεκινώντας από το σημάδι. Αν το ψαλίδι σας είναι πολύ καλό, μπορείτε να τυλίξετε ως και 30 φορές. (εικ.2)
 • Κόψτε την τελειώνοντας στο σημάδι. (εικ.3)
 • Περάστε εγκάρσια το ψαλίδι σας, στην πλευρά του σημαδιού και κόψτε. (εικ.4)
 • Επαναλάβετε για όσες φορές χρειάζεται.
 • Οι κορδέλες σας είναι έτοιμες! 

Να ΄στε δημιουργικοί! 

SaveSaveSaveSaveSave
Pinterest

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Κάντε το σχόλιο σας!