Μπομπονιέρα

12/03/2017
από Χρύσα Καλλιγιάννη

Η ονομασία της προέρχεται από τη γαλλική λέξη bon-bon που σημαίνει “καραμέλες” και οι οποίες έδωσαν την ονομασία bonbonierre, στα μικρά κρυστάλλινα κουτάκια μέσα στα οποία τις πρόσφερε ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος, ως δώρο στους καλεσμένους του!
Τα κουφέτα εμφανίζονται στην αρχαία Ελλάδα ως επιδόρπιο στους καλεσμένους, με τη μορφή επικαλυμένων αμυγδάλων ή φρούτων, με μέλι! Τα συναντάμε αργότερα στην αρχαία Ρώμη αλλά και μεταγενέστερα στην Ευρώπη. Η ιδέα για την επιζαχαρωμένη κάλυψή τους, προέρχεται από την εποχή του Μεσαίωνα, όπου επιζαχάρωναν χάπια της εποχής ώστε να μην είναι έντονα αντιληπτή η πικρή τους γεύση. Γενικότερα αποτελούσαν ένδειξη πλούσιων γευμάτων κι ήταν προνόμοιο της αριστοκρατίας.  


Εξελίσεται με την πάροδο των χρόνων και συνδυάζοντας αυτά τα δύο αποτελεί πλέον το δώρο των νεόνυμφων ή του νεοφώτιστου προς τους καλεσμένους που τους τίμησαν με την παρουσία τους στην τελετή του γάμου ή το μυστήριο της βάπτισης αντίστοιχα.

Στις μέρες μας, σε επαρχιακές κυρίως περιοχές όπου οι καλεσμένοι είναι περισσότεροι, υπάρχει πλέον η τάση της αποφυγής της, εξ' αιτίας του γλεντιού που συνήθως ακολουθεί την τελετή ή το μυστήριο. Υιοθετείται η άποψη πως το τραπέζι που ακολουθεί είναι αρκετό και η αρχική αντίληψη του κεράσματος μετά από ένα καλό γεύμα ή η προσφορά δώρου στους καλεσμένους εγκαταλείπεται! 
Για όσους εξακολουθούν να τη προσφέρουν, συμβολικά, ο αριθμός των κουφέτων (κύριως για τις μπομπονιέρες γάμου) πρέπει να είναι μονός και συνήθως κυμαίνεται από 3-5 τεμάχια, τα οποία συμβολίζουν γαμπρό-νύφη-απογόνους. Η διατήρησή περιττού αριθμού κουφέτων, έχει να κάνει με (κατά τα λεγόμενα) δεισιδαιμονιές του λαού μας. Να είναι δηλαδή μονός ο αριθμός για να είναι ένας ο γάμος... Αν πρέπει οπωσδήποτε να δώθεί μια εξήγηση θα μπορούσε κάποιος να πει: Να είναι 5 τα κουφέτα συμβολίζοντας, γαμπρό-νύφη και τις τρεις αρετές που θα πρέπει στο εξής να επιδεικνύουν οι νεόνυμφοι... Υπομονή-Υπακοκή-Υποχωρητικότητα.

 

Να 'στε δημιουργικοί! 

 

SaveSaveSaveSave
Pinterest

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Κάντε το σχόλιο σας!