Πασχαλινές Λαμπάδες 2017

11/03/2017
από Χρύσα Καλλιγιάννη

Πασχαλινή Λαμπάδα! Η αγωνία και προσμονή κάθε μικρού μπόμπιρα, όπως και κάθε μικρής πριγκίπισσας για τα πασχαλινά δώρα που ο νονός ή η νονά θα φέρει! Παππούτσια, ρούχα, παιχνίδια, σοκολατένια αυγά, τσουρέκια και κόκκινα αυγά! Ξεχωριστή όμως θέση -κι αυτή κυρίως περιμένουν όλα τα ζουζούνια- κατέχει η πασχαλινή λαμπάδα. Και με αυτή θα ασχοληθούμε σήμερα!

Συνηθίζεται η λαμπάδα να είναι πλέον ένα σκέτο γαλάζιο ή ροζ κερί που συνοδεύει ένα παιχνίδι. Κι ως νονοί και νονές είμαστε κάθε χρόνο αυτοί που θα βρούμε το παιχνίδι που ο μικρός μας θησαυρός ζήτησε! Τι συμβαίνει όμως όταν η αισθητική μας δεν ικανοποιείται από αυτό το σκέτο κερί; Όταν ακόμα κι αν καταφέρουμε να βρούμε λαμπάδα με το παιχνίδι που ζητήθηκε πάνω της, ο μικρός μας θησαυρός την καταστρέφει αμέσως προκειμένου να πάρει το παιχνίδι του και καταλήγει να φτάσει Μ. Σάββατο στην εκκλησία, αν όχι με τη λαμπάδα του σπασμένη, παρόλαυτά σκέτη ξανά;

Συμβουλή: Ξεχωρίστε στο μυαλό σας (εντελώς όμως), το παιχνίδι απ' τη λαμπάδα! 

Ναι, καταλαβαίνουμε... Θα μας πείτε, "και που θα φτάσουν τα έξοδα;" Μην τρομάζετε, μπορεί οι τιμές στο εμπόριο να "τσιμπάνε" στις λαμπάδες, αν όμως ασχοληθείτε λίγο και δημιουργήσετε μόνοι σας, η πασχαλινή λαμπάδα θα είναι το μικρότερό σας έξοδο! 

Εμείς δημιουργήσαμε τις φετινές μας λαμπάδες διότι έχουμε οπαδούς νονούς, που επιλέγουν έτοιμη μεν, φτιαγμένη απ' τα χεράκια μας δε, τη λαμπάδα εδώ και 10 περίπου χρόνια. Χρησιμοποιήσαμε κάθε λογής υλικό κι επιστρατεύσαμε μεγάλες δόσεις φαντασίας κι έμπνευσης! Παρότι οι "οπαδοί νονοί" διαλέγουν απ' τις έτοιμες, έχουμε και τους "δημιουργούς νονούς" που κάθε χρόνο ψωνίζουν τα υλικά τους για να τις φτιάξουν μόνοι τους. Κάθε χρόνο λοιπόν δίνουμε συμβουλές κι οδηγίες! Φέτος θα το κάνουμε απ' αυτή την ανάρτηση, ώστε να μπορέσετε όλοι να εμπνευστείτε δημιουργώντας τις δικές σας χειροποίητες λαμπάδες!

 

Υλικά κι εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε:

Λαμπάδα - Βαμβακερό Ύφασμα - Τριμμένο Φελιζόλ - Κορδόνια (ποντικοουρά, κηρωμένο, τρίκλωνο) - Κορδέλες Σατέν - Δαντέλες - Διακοσμητικά - Πιστόλι σιλικόνης - Σιλικόνη - Κλωστή - Βελόνα - Ραπτομηχανή!

 

 • Γαζώστε για το παπιγιόν ίσια όπως (εικ.1) και για το φόρεμα λοξά όπως (εικ.2). Διπλώνοντας προς τα έξω τις πάνω άκρες του υφάσματός σας, δημιουργείτε την καλή πλευρά των "σημείων εισόδου". (σημάδια εικόνας 2 * *)

 • Κόψτε παράλληλα με τα γαζιά, αφήνοντας περίπου 1εκ περιθώριο. Επίσης κόψτε λοξά στα "σημεία εισόδου". (εικ.3)

 • Γυρίστε το πουγκί ώστε να έρθει η καλή μεριά του έξω. Γεμίστε το με τριμμένο φελιζόλ αφήνοντας το τελευταίο 1εκ. άδειο.
 • Ράψτε με βελόνα και κλωστή (εικ. 4 και 5), για να κλείσετε το πουγκί.

 • Τακτοποιήστε το φελιζόλ εσωτερικά στα πουγκιά, ώστε να πάει και στις γωνίες τους.
 • Κολλήστε με σιλικόνη, κορδέλα δαντέλα στην κάτω άκρη του ροζ πουγκιού. (εικ.6)

 • Διαχειριστείτε τα πουγκιά έτσι ώστε να δέσετε το γαλάζιο στο κέντρο με μονό φιόγκο δημιουργώντας παπιγιόν και με διπλό φιόγκο το ροζ, δημιουργώντας το φόρεμα! (εικ.7 και 8)

 • Τυλίξτε τρίκλωνο κορδόνι γύρω από τη λαμπάδα σας, από κάτω προς τα πάνω. (εικ.9-12)

 • Δέστε κι ασφαλίστε κολλώντας τα διακοσμητικά σας πάνω στη λαμπάδα σας!
 • Διακοσμήστε περισσότερο αν επιθυμείτε! 

 

Tips:

Τα βήματα που περιγράφονται στις (εικ. 9-12) αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία οποιασδήποτε λαμπάδας! Η ζεστή σιλικόνη δεν κολλάει πάνω στο κερί ή κι αν κολλήσει θα είναι για λίγο! Είναι λοιπόν πάντα απαραίτητη μια υποδομή που θα κρατήσει τα υπόλοιπα στολίδια σας στη λαμπάδα! 

 • Ανάλογα με το πάχος του κορδονιού, χρειάζεστε από 1 μέτρο (για τρίκλωνο), ως 1,50 (για ποντικοουρά) ή 2 μέτρα για κηρωμένο. 
 • Ο συνδυασμός κηρωμένο-ποντικοουρά υπολογίζεται ως ποντικοουρά! 

 

et... voila!!! 

 

Να 'στε δημιουργικοί!

SaveSaveSave
Pinterest

Σχόλια

Πολύ χρήσιμο το άρθρο σας!!! Ευχαριστούμε!!!
Κάντε το σχόλιο σας!